Wednesday, November 20, 2019

Suvremena makedonska grafika - Split

Фотографија на Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac".

Suvremena makedonska grafika studenata i profesora FLU Skoplje

Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Split, HR

https://www.facebook.com/events/2839168366117765/

Izložba Suvremena makedonska grafika studenata i profesora Fakulteta likovnih umjetnosti dio je projekta  Grafička akcija Split - Skoplje.
Grafička akcija Split - Skoplje projekt je međusveučilišne i međunarodne suradnje dvaju akademija, Umjetničke akademije u Splitu i Fakulteta likovnih umjetnosti u Skoplju. Polje istraživanja projekta odvija se u mediju grafike.
Izlažu studenti i profesori Fakulteta likovnih umjetnosti u Skoplju.
Projekt  je ostvaren uz potporu Sveučilišta u Splitu, Umjetničke akademije u Splitu i Sveučilišne galerije Vasko Lipovac.

Iz teksta kataloga prof. Slavica Janešlieva, PhD:
Fakultet likovnih umjetnosti, Sv. Ćiril i Metod, Sveučilišta u Skoplju posjeduje sada već 40 godina dugo iskustvo u obrazovanju akademskih profesionalaca u domeni vizualnih umjetnosti, a pri tom iznimnu pozornost posvećuje suradnji sa sličnim fakultetima i sveučilištima, posebno u vidu međunarodne razmjene nastavnog osoblja, studenata i izložbi.
Ova izložba tako predstavlja još jednu predivnu priliku da prezentiramo izbor sa više od pedeset originalnih umjetničkih djela, radova studenata sa Odsjeka grafike, a koji su također bili i dio izložbe Dragutina Avramovskog - Gute tijekom proteklih godina.
Odabrani grafički listovi predstavljaju zbir raznovrsnih interesa kako u tematskom tako i tehničkom smislu, a koje naši studenti imaju priliku razviti tijekom svog školovanja.
Kao takvi, oni su savršen primjer težnji Odsjeka grafike pri Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju da njeguje klasične grafičke tehnike, ali isto tako u nastavni proces uvede i suvremene umjetničke stilove i metode tiskanja te između ostalog potakne i eksperimentiranje.
Umjetnički projekt Grafička akcija 3 Split – Skoplje,  početak je vjerujemo dugotrajne i produktivne suradnje naših dviju visokoobrazovnih institucija, Fakulteta likovnih umjetnosti, UKIM u Skoplju i Umjetničke akademije, Sveučilišta u Splitu.
Stoga je ova studentska izložba izuzetna prilika za suradnju između Odsjeka grafike (Skoplje) i Odsjeka likovne kulture i likovne umjetnosti (Split), ne samo u smislu predstavljanja radova, već i kao prilika za razmjenu studenata, praktičnih radionica, kao i iskustva već etabliranih, profesionalnih grafičkih umjetnika i profesora.
Izložba Dragutina Avramovskog - Gute (nazvana po istaknutom makedonskom umjetniku, jednom od prvih profesora i osnivača Fakulteta za likovne umjetnosti i Odsjeka grafike) predstavlja već tradicionalnu izložbu studentskih radova iz domene grafike. Izložba je anualnog tipa, a organizira je Odsjek grafike Fakulteta likovnih umjetnosti u Skoplju od 1988. godine.
Od tada Zaklada Avramovski dodjeljuje nagradu za najbolji studentski grafički list, izrađen tijekom tekuće akademske godine. Od 1990. novčana nagrada je udvostručena te također uključuje i  godišnju stipendiju koju sponzorira Tvrtka/Društvo Setcom.

Фотографија на Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac".
Фотографија на Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac".
Фотографија на Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac".
Фотографија на Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac".
Фотографија на Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac".

No comments:

Post a Comment