Thursday, May 17, 2012

Hangar, Galeri Kara, Ankara, Turkey

http://www.tamsanat.net/galeriler/sergi-afis.php?post=2227


HANGAR ŞEHİRLERARASI - Uluslararası Sanat Sergisi

1992’den beri sanatsal etkinlikler yapan ve bir sanat kollektifi olan Hangar Sanat Oluşumu ile Ankara Çankaya Belediyesi Galeri Kara 18– 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında hangarşehirlerarası başlıklı bir proje gerçekletirmektedir. Proje dünyanın farklı şehirlerinden sanatçıların katılımıyla gerçekleşmektedir. Etkinliğe Türkiye sınırları dışındaki şehirlerden 15, toplamda 40’ın üzerinde sanatçı katılmaktadır. Örneğin bu şehirlerin bazıları; Ankara, İstanbul, İzmir, Iğdır, Çorum, Diyarbakır, Paris, Frankfurt, Belgrad, Saraybosna gibi şehirlerdir.
Projeye katılan sanatçılar yaşadıkları şehrin sınırları içinde halka açık, kapalı bir mekânda (kuaför, lokanta, fırın, kitapçı, avm’ler vb.) yapıtlarını gerçekleştirmişlerdir. Gerçekleştirilen yapıtların görselleri (dijital baskı olarak) Galeri Kara’da 18 – 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında sergilenecektir.
Projede süreç şöyle işlemiştir. Projeye katılan her sanatçı kendi adını taşıyan bir levhayı (afiş) işini sergilediği mekanın uygun yerine yerleştirmiş, projede işin gerçekleştirildiği alan, Galeri Kara’nın o kentteki uzantısı olarak algılanması amaçlanmıştır. Projelerin gerçekleştirildiği sergilerin süresi, Galeri Kara’da açılacak serginin süresiyle eşzamanlı devam ettirilerek, projenin aynı anda bir çok yerde olması sanatı yaşamın dinamizmiyle buluşturmuştur.
Bu projede sanatçılar, seçtikleri mekanlara resimden heykele, fotoğrafik düzenlemeden videoya, yerleştirmeden seçilen mekanın ruhuna uygun performansa kadar, sanatın güncel diliyle yapıtlarını gerçekleştirmişlerdir.
Proje, sanatçının yaşadığı habitatı aynı zamanda sanat alanı olarak algılaması ve algılatılması temeline dayalı bir bakıştır. Bir başka anlamda sanatı doğal paylaşılabilir ortamlara taşıma isteğidir.
hangarşehirlerarası etkinliği uluslararasılık gibi ulusal bakışın sınırlılığını, sanatın evrenselliği üzerinden sınırsızlılaştırmayı, yerelden ve yerinden yeryüzüne sanattan bakışla yansımasıdır.
Kimlik, yaşam ve kültür rahmi olarak şehir, ulusal modernist kültürel önermelerinin aksine süreçle, yaşantıyla ve gereksinmeyle inşa olan kültürün neliği ve göstergesi olarak düşünülmektedir. Bu sürecin sanatçının özgür bakışıyla deneyimlenmesi ve yapıtın izleyicisiyle aracısız doğal iletişimi bir diğer önerme olarak ele alınmıştır.
KATILIMCI SANATÇILAR
Ankara Atilla İlkyaz
Ankara Cebrail Ötgün
Ankara Cezmi Orhan
Ankara Feyza İlkyaz
Ankara Lütfi Özden
Ankara Mehmet Yılmaz
Ankara Semra Yücel
Adana Hakan Çapkan
Antalya Ilgaz Özgen Topçuğlu
Bodrum Orhan Tekin
Bolu Serkan Demir
Belgrad Karin Sanvisson
Çatalca Meral Sarıoğlu
Çankırı Burhan Yılmaz
Çorum Güldane Karadaş Aslan
Datça Mehmet Ali Çiftçioğlu
Denpasar-Bali Bori Benko
Diyarbakır Derya Şahin
Erzurum Mustafa Bulat
Eskişehir İrfan Dönmez
Frankfurt Iris Weber
Gemerek Sema Yıldırım
Iğdır Mecit Yolcu
İstanbul Berivan Adem
İzmir Öznur Enes
Karaköy İbrahim Çiftçioğlu
Karlovasi Maria Sevastaki
Kocaeli Hazal Aksoy
Konya Neslihan Öztürk
Malatya Sevil Yalım
Muğla Yiğit Can Alper
Mersin Aydın Avcı
Mardin Şefik Özcan
New York Pamela Cardwell
Novi Pazar Azra Hamzagic
Paris Tuncay Murat Atal
Sarıkamış Baran Kamiloğlu
Sarajevo Admir mujkic
Sevilla Kadir Akyol
Tarsus Önder Serin
Toronto Nuriye Kılınç
Üsküp Slavica Janeslieva
Yakutiye Serap Bulat
Van Ruhi Konak
Zonguldak Ali Asgar Çakmakçı

No comments:

Post a Comment