Thursday, May 12, 2022

Group exhibition: Once more will be way too much: Mediating (Im)possibilities, Zagreb

 


⬛
 𝕁𝕠𝕤̌ 𝕛𝕖𝕕𝕟𝕠𝕞 𝕔́𝕖 𝕓𝕚𝕥𝕚 𝕡𝕣𝕖𝕧𝕚𝕤̌𝕖: ℙ𝕠𝕤𝕣𝕖𝕕𝕠𝕧𝕒𝕟𝕛𝕖 (𝕟𝕖)𝕞𝕠𝕘𝕦𝕔́𝕟𝕠𝕤𝕥𝕚 ⬛
Pogon Jedinstvo - mala dvorana, Trnjanska struga 34
Otvorenje izložbe i promocija knjige: 12.05.2022., 20:00h
Radno vrijeme izložbe: 13.-17.05.2022., 10:30 - 19:00h
Ulaz: slobodan
Izložba “Još jednom će biti previše: Posredovanje (ne)mogućnosti” tematizira ulogu nezavisne kulture u Sjevernoj Mmakedoniji iz dva ugla: s jedne strane oslanjajući se na prekarnu poziciju umjetnika koja ponajviše prozilazi iz nedostatka institucionalne potpore za njihov rad, i s druge strane ističući politički i transformativni potencijal umjetnika i njihovih radova. Pozicija umjetnika još uvijek se smatra paradigmatskom pozicijom otpora pa tako umjetnici individualno i kroz različite vidove suradnje pokušavaju propitati dominantni diskurs koji definira identitet, teritorij, granice, migracijske politike i beskućništvo, kao i ksenofobiju i govor mržnje ukorijenjene u svakodnevicu. Jedno od ključnih pitanja jest kako umjetnost može stvarno sudjelovati u društvu i postati djelotvorni instrument promjene, te može li iznjedriti nove vrijednosti kroz kulturne institucije?
U Pogonu izlažu izlažu Velimir Zernovski, Slavica Janeshlieva, Oliver Musovik, Nikola Uzunoski, Igor Toshevski, Darko Aleksovski, Monika Moteska, Yane Calovski, Hristina Ivanoska, Verica Kovačevska, Nada Prlja i Gjorgje Jovanovik.




"Monument Dedicated to the End of The 20th and Beginning of 21st Century" (with two unintentional human errors), 2016
130x100x200cm., tent, 2 colors sawing thread.
Foto: Stanimir Nedelkovski, copyright: Slavica Janešlieva

⬛ ℙ𝕣𝕠𝕞𝕠𝕔𝕚𝕛𝕒 𝕜𝕟𝕛𝕚𝕘𝕖 ❞𝕀𝕟 𝔻𝕚𝕒𝕝𝕠𝕘𝕦𝕖❞ ⬛
Na otvorenju će biti predstavljena knjiga “In Dialogue” koja predstavlja svojevrsnu analizu i historiografiju radova vizualnih umjetnika i dizajnera aktivnih posljednjih godina na makedonskoj nezavisnoj sceni. Publikacija je nastala iz serije razgovora i prezentacija vizualnih umjetnika, dizajnera i video umetnika iz Sjeverne Makedonije i regije s ciljem da se stvori prostor i ohrabri umjetnike da govore o svom radu i uvjetima u kojima stvaraju.

No comments:

Post a Comment