Tuesday, May 10, 2022

In Dialogue, Galerija Pogon, Zagreb

https://kulturpunkt.hr/blic/dijalozi-o-otporu/

Suvremena makedonska scena vizualnih umjetnosti u Pogonu se predstavlja velikom skupnom izložbom na čijem će otvorenju biti predstavljena knjiga In Dialogue.

pripremila:
Hana Sirovica
josjednom

Pripremila: Hana Sirovica

Kao odgovor na manjak kontinuiteta u sustavnoj analizi i historiografiji vizualne umjetnosti i dizajna, u sklopu programa Sociokulturnog prostora Centar Jadro kroz 2020. i 2021. u Skoplju je održana serija razgovora i izlaganja o makedonskoj suvremenoj vizualnoj i video umjetnosti te dizajnu. 

U razgovorima je sudjelovalo dvadeset predstavnika i predstavnica suvremene makedonske i regionalne umjetničke scene. Njihovi su prilozi objedinjeni u koricama In Dialogue, knjige koja će biti predstavljena zagrebačkoj publici u Pogonu Jedinstvo u četvrtak, 12. svibnja u 20 sati. Uz predstavljanje publikacije, u Pogonu će se makedonska scena suvremene vizualne umjetnosti predstaviti i kroz veliku skupnu izložbu Još jednom će biti previše: Posredovanje (ne)mogućnosti, na kojoj će izlagati neki od umjetnika_ca zastupljeni u In Dialogue

“Suvremena makedonska kultura suočena je s uobičajenim problemima s kojima se suočavaju i ostale male države, kao što makedonsku umjetničku scenu kao cjelinu karakterizira diskontinuitet u supstancijalnoj institucionalnoj podršci, posebno u promociji makedonskih umjetnika u inozemstvu. Bilo je mnogo izoliranih pokušaja osvajanja međunarodne pozornice, no oni uglavnom predstavljaju ambicije, napore i entuzijazam pojedinih umjetnika”, stoji u predgovoru izdanja, dok prilozi različitih umjetnika_ca koji u publikaciji slijede svjedoče o snažnom angažmanu i otpornosti unatoč njihovoj nezahvalnoj i društveno marginaliziranoj poziciji.

Publikacija je podijeljena u tri dijela koji redom predstavljaju umjetnice_ke sa scena vizualnih umjetnosti, video umjetnosti i dizajna čiji se umjetnički opus razvija u periodu od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas. Prvi dio u formi intervjua koje je vodio Vladimir Janeski, ili samostalnih izlaganja umjetnica_ca, donosi perspektive deset vizualnih umjetnika_ca. Velimir ŽernovskiSlavica JanešlievaGjorgje JovanovikMonika MoteskaOliver MusovikNada PrljaGligor StefanovIgor ToševskiNikola UzunovskiYane Calovski i Nikola Uzunovski na različite načine progovaraju o vlastitom stvaralaštvu i njegovu društveno-političkom kontekstu. Drugi dio publikacije posvećen je video umjetnosti i u njemu su kroz dijalog s kustosicom Jovankom Popovom pored makedonskih (Hristina Ivanoska i Verica Kovacevska) zastupljeni i umjetnici_e iz drugih država (Jasmina Cibic iz Slovenije, Ana Adamović iz Srbije i Igor Grubić iz Hrvatske). Kako stoji u uvodniku, ovakvim širenjem perspektive na prostor regije autori_ce knjige imali su za cilj pridonijeti promociji makedonske umjetnosti na međunarodnoj pozornici. U trećem segmentu publikacije u razgovorima s Aleksandrom Bubevskom predstavljaju se dizajneri Igor DelovNebojša Gelevski-Bane, Ngadhnjim MehmetiLasko Džurovski i Tomi Džurovski. Na različite načine, autori_ce čiji glasovi čine publikaciju progovaraju o potencijalu umjetnosti da generira promjenu u (post)tranzicijskom okruženju, skicirajući područja borbe za bolje društvo kroz kulturu.

Promocija publikacije i izložba kojim se nezavisna scena iz Makedonije predstavlja u Zagrebu uz Pogon organiziraju regionalna platforma Kooperativa i Savez udruga Operacija Grad, a dio su programa razmjene između nezavisnih kulturnih centara iz regije u kojemu pored Pogona i centra Jadro sudjeluju još tri regionalna centra nezavisne kulture: beogradski Magacin, kosovski Anibar i mostarski Abrašević. Programska razmjena dio je projekta REG.LAB koji je podržala Kreativna Europa: potprogram – Projekti kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana – 2020.

/

Objavljeno
Objavljeno

No comments:

Post a Comment